PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als Moriscos exiliats

©Museu de la Mar d''Ebre

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Sant Carles de la Ràpita
comarca: Montsià
Situació: Parc de Garbí
Tipus: Escultura
Autor: Josep Garcia i Prats 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1990

Materials: Maó, ferro forjat
Dimensions: 200 x 100 x 100 cm

Inscripció: Del 15 de juny al 10 de setembre de 1610 van ser / expulsats per aquest port dels Alfacs 41.952 Moriscos / provinents de Catalunya i d’Aragó. La Generalitat de / Catalunya, la Generalitat Valenciana i el poble de La / Ràpita s’honoren en erigir aquest monument commemoratiu, / testimoni perenne de concòrdia entre els Pobles i ferm / desig que mai ningú es vegi allunyat de la terra que / estima. / La mar dels Alfacs mantindrà sempre viu el record dels / Moriscos expulsats. Setembre 1990.

Descripció: Sobre un gran pedestal, on figura la inscripció, uns ferros ondulats que representen les ones del mar, es troben creuats pel perfil d’una vela i d’un pal d’un vaixell a la dreta i per una mitja lluna a l’esquerra, símbol sarraí.

Comentari: Moriscos és el nom que reberen els musulmans batejats de grat o per força, que havien quedat a la Península sota domini cristià. Els batejos per força es generalitzaren a partir de 1525. Durant el regnat de Felip III, el 1609, es decretà la seva expulsió en considerar fracassats els intents d’assimilació i foren embarcats vers el nord d’Àfrica perdent les seves propietats. Al port dels Alfacs es concentraren els moriscos de la Corona d’Aragó per a ser embarcats. En el 380 aniversari de l’expulsió s’hi celebrà un congrés internacional sobre el tema i les actes foren publicades el 1994 en un llibre titulat La expulsión de los Moriscos. Consecuencias en el mundo islámico y en el mundo cristiano.


Font: Museu de la Mar d’Ebre
Amb la col·laboració de: Mamen García (IES Els Alfacs)

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal