PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Joan Pere Fontanella

©Imatge extreta de: BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Olot
comarca: Garrotxa
Situació: Passeig de Barcelona
Tipus: Escultura
Autor: Miquel Blay i Fàbregas 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local i català

Inauguració: 1991

Materials: Bronze
Dimensions: 182 x 129 x 133 cm

Inscripció: A la cara frontal: Joan Pere Fontanella
A la cara posterior: El molt Honorable Sr. Jordi Pujol / President de la Generalitat de Catalunya / inaugurà aquest monument a / Joan Pere Fontanella / amb motiu del seu nomenament com a conseller en cap de Barcelona / Olot 20 abril 1991 / obra original de Miquel Blay / restaurada per Joan Farrés / fosa a la foneria Barberi d’Olot.

Descripció: Vestit amb la toga de jurista, Joan Pere Fontanella (1575-1649), seu a la cadira de conseller en cap de Barcelona amb gest de preocupació i meditació. Al seu costat es representen dues obres seves: De pactis nupcialibus sive capitulis matrimonialibus i Decisiones Sancti Regi Senatus Cataloniae. La bandera de Santa Eulàlia es troba darrere de la figura.

Comentari: La decisió municipal d’erigir una estàtua a aquest olotí il·lustre data de 1861, però la manca de recursos endarrerí la realització fins al 1893, encarregada l’obra al també olotí Miquel Blay, que acabava d’obtenir un gran èxit amb Els primers freds, en retornar del seu període de pensionat a Roma i París. L’obra fou exhibida a la segona exposició de belles arts de Barcelona, però la manca de diners al municipi olotí feu que estigués fins el 1907 a l’atri del Museu Municipal de Reproduccions Artístiques de Barcelona. Traslladat el guix a Olot, no es decidí la seva execució fins al 1951, però una prohibició governativa aturà l’obra, atès que Fontanella havia estat elegit conseller en cap de Barcelona després de la revolta de 1640 i era vist com un defensor de les llibertats constitucionals de Catalunya. Finalment, gràcies a la col·laboració del Departament de Justícia de la Generalitat, l’Ajuntament d’Olot pogué inaugurar l’obra, convenientment restaurada, gairebé un segle després de realitzada pel seu autor.


Font: Institut de Cultura d’Olot. Art als carrers d’Olot. Recurs d'Internet.
BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, Girona 2006.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal