PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Arturo Prat

©Imatge extreta de: BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Santa Coloma de Farners
comarca: Selva
Situació: Plaça d’Arturo Prat
Tipus: Escultura

Commemoració:
Altres

Inauguració: 1971

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 350 cm

Inscripció: A la base del bust: LA ARMADA DE CHILE / AL / CAPITAN ARTURO PRAT
A la placa de marbre: CAPITAN DE FRAGATA / ARTURO PRAT CHACHÓN / 1848-1879 / MARINO Y ABOGADO HÉROE NAVAL DE CHILE COMANDANTE DE LA CORBETA / «ESMERALDA», ENTREGÓ SU VIDA VALEROSAMENTE EL 21 DE MAYO DE 1879 / EN EL COMBATE NAVAL DE IQUIQUE, PUERTO PRINCIPAL DEL «NITRATO» / DURANTE LA GUERRA DEL PACÍFICO QUE ENFRENTÓ A CHILE CONTRA PERÚ Y BOLIVIA.
NIETO DE IGNACIO PRAT GUIXERAS VECINO DE SANTA COLOMA DE FARNERS / QUIEN DESDE EL SOLAR FAMILIAR DE CAN CAMPS EMIGRÓ A CHILE A / COMIENZOS DEL SIGLO XIX EN BUSCA DE NUEVOS HORIZONTES.
LA ARMADA DE CHILE RINDE HOMENAJE A ESTE MARINO EJEMPLAR EN LA / TIERRA DE SUS ANTEPASADOS COMO TESTIMONIO DE AFECTO Y UNIÓN / ENTRE LOS PUEBLOS DE CHILE Y ESPAÑA.
SANTA COLOMA DE FARNERS, MAYO 2003.

Descripció: Bust clàssic d’Arturo Prat d’uniforme, damunt una roca irregular. El 2003 se li afegí una làpida de marbre amb una nova inscripció.

Comentari: Arturo Prat (Ninhue, Xile 1848-Iquique, Xile 1879), descendent d’una il·lustre família de Santa Coloma de Farners, és considerat un heroi a Xile en morir el 1879 enfonsant la seva nau i impedint l’entrada de l’enemic a Iquique en la guerra entre Xile i Perú i Bolívia, la guerra del Pacífic, també coneguda com la del guano y el nitrat. Santa Coloma està agermanada amb Iquique i això explica el monument. El bust és de 1968, anterior al monument.


Font: BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal