PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als carrabiners liberals afusellats pels carlistes

©Panoramio. Autor: Carlos Estragues.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Ripoll
comarca: Ripollès
Situació: Llaés
Tipus: Estructura Arquitectònica

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local

Inauguració: 1879

Materials: Pedra, marbre
Dimensions: 600 cm

Inscripció: SIENDO INSPECTOR DE CARABINEROS / EL EXMO. SEÑOR TENIENTE GENERAL / D. MANUEL GASET Y MERCADER MARQUÉS DE BENZÚ / EL CUERPO ERIJIÓ ESTE MONUMENTO / AL HEROISMO DE SUS COMPAÑEROS.
A LA MEMORIA DE LOS INDIVIDUOS / DEL CUERPO, FUSILADOS EN RIPOLL Y DEMÀS / COMPAÑEROS MUERTOS GLORIOSAMENTE SOBRE EL / CAMPO DE BATALLA EN LOS DIFERENTES HECHOS DE / ARMAS EN QUE AQUELLOS TOMARON PARTE.
A LA MEMORIA DEL TENIENTE DE DE CARABINEROS / D. VALENTIN GARCIA RODRIGUEZ Y VEINTE Y SEIS / COMPAÑEROS DEL MISMO CUERPO, FUSILADOS EN / ENDARLAZA EL DIA 4 DE JUNIO DE 1873.
A LA MEMORIA DEL ALFÉREZ DE CARABINEROS / SATURNINO GARCIA VALENCIANO Y SUS SE/TENTA Y DOS COMPAÑEROS DEL MISMO CUERPO / FUSILADOS POR LOS CARLISTAS EN ESTE SITIO / EL DÍA 17 DE JULIO DE 1874.

Descripció: Monument força senzill format per una base quadrada, en cada cara de la qual hi ha una placa de marbre amb una inscripció. Damunt d’aquesta base hi ha quatre gerros als angles i al centre s’aixeca una peça de forma troncopiramidal invertida, que recorda un sarcòfag, i per damunt d’ell una espècie d’obelisc coronat per una creu.

Comentari: En memòria de setanta-cinc carrabiners liberals afusellats en aquest indret per ordre del cap carlista Savalls l’any 1874 durant la tercera guerra carlista. El monument fou inaugurat el 1879, cinc anys després del fet tràgic commemorat.


Font: BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal