PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als màrtirs del 27 de maig de 1839

©Flickr. Autor: Yeagov.

©Flickr. Autor: Yeagov.

©Flickr. Autor: Yeagov.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Ripoll
comarca: Ripollès
Situació: Plaça de l’Ajuntament
Tipus: Escultura
Autor: Ildefonso Bonells i Reixach 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local

Inauguració: 1897

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 350 cm

Inscripció: Placa original: RIPOLL / POR SUSCRIPCIÓN POPULAR / A LAS VÍCTIMAS QUE SU/CUMBIERON EN DEFENSA / DE LA LIBERTAD Y SUS HOGA/RES EN 27 DE MAYO DE 1839 / INAUGURADO / EN 27 DE MAYO DE 1897 BAJO / LOS AUSPICIOS DEL MGO. AYUN/TAMIENTO PRESIDIDO POR D. / ANTO. FOLGRÀ Y LLEVADO A / CABO POR UNA COMISIÓN DE / LA QUE ERA PRESIDENTE / D. EUDO. YLLA.
Placa afegida el 1928: AL INVICTO ALCALDE / ANTONIO PAGÈS BOSCH / POR SU ALTÍSIMO GESTO DE / CONSTITUIRSE PRISIONERO / DEL DESTRUCTOR DE RIPOLL, / AL NEGARLE LA LIBERTAD / DE SUS CONCIUDADANOS, / COMPARTIENDO CON ELLOS / LAS PENAS DEL CAUTIVERIO: / LA VILLA DE RIPOLL / LE RINDE HOMENAJE / DE ENTERA GRATITUD / ACUERDO DEL AYUNTAMIENTO / XXVII DE MAYO DE MCMXXVIII

Descripció: Una figura femenina amb túnica, coronada de llorer i amb la palma del martiri a la mà dreta i l’escut de Ripoll a l’esquerra, simbolitza la vila de Ripoll.

Comentari: Durant la primera guerra carlista la vila de Ripoll, nucli liberal al mig d’una comarca on els carlistes tenien molts partidaris, fou assetjada per aquests durant vuit dies i destruïda completament el 27 de maig de 1839. Moriren cent defensors però el pitjor fou l’assassinat de cinc-cents habitants desarmats a la vegada que eren foragitats els altres fora de la vila, que s’hagué de reconstruir sense ajuda del govern. El monument s’erigí per subscripció popular cinquanta vuit anys després. L’any 1928 se li afegí una nova placa.


Font: BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal