PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A la Batalla de l’Ebre

©Wikimedia Commons. Autor: Zarateman.

©Wikimedia Commons. Autor: Zarateman.

©Wikimedia Commons. Autor: Zarateman.

©Wikimedia Commons. Autor: Zarateman.

©Wikimedia Commons. Autor: Pere López.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tortosa
comarca: Baix Ebre
Situació: Llera del riu Ebre
Tipus: Escultura
Autor: Lluís M. Saumells i Panadès 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1966

Materials: Pedra, ferro, bronze
Dimensions: 2500 cm

Inscripció: A LOS COMBATIENTES QUE HALLARON GLORIA / EN LA BATALLA DEL EBRO

Descripció: Es troba aixecat damunt del pilar que va quedar del pont de la Cinta, construït el 1895 i destruït l’abril de 1938 pel comandament republicà davant l’ofensiva de l’exèrcit dit nacional, que arribà al litoral mediterrani. Consta de dues torres de ferro. La primera fa vint metres d’alçada i sosté una figura de bronze de cinc metres representant un combatent agonitzant, que aixeca un estel vers el cel. L’altra torre, col·locada en el sentit del riu avall, té disset metres d’alçada i està presidida per un àliga de ferro desplegant les ales i portant el víctor, emblema que tenia el seu origen a la Universitat de Salamanca i que fou adoptat com a emblema personal de Francisco Franco. La part posterior del monument té una gran creu metàl·lica de dotze metres, que recorda els morts a la batalla. L’estel que culmina el monument va ser pensat per a ser il·luminat a la nit.
El víctor es retirà el 1986 juntament amb la inscripció «Al Caudillo de la Cruzada y de los veinticinco años de paz» i una altra que deia «A la promoción Ebro de la Guardia Civil», però es mantingué l’àliga imperial que portava el víctor. L'any 2008, l'Ajuntament de Tortosa va retirar les plaques ubicades a la Rambla Felip Pedrell, tot just davant del monument, i que commemoraven la seva inauguració per part del General Fracisco Franco. A la base del monument hi ha encara la següent inscripció: «A los combatientes que hallaron gloria en la Batalla del Ebro».

Comentari: Encarregat el novembre de 1962, fou acabat el novembre de 1964 i inaugurat el 26 de juny de 1966 pel general Franco en persona en un gran celebració. Se l’ha considerat un monument a la victòria franquista en la batalla més cruenta de la guerra i que deixà el camí aplanat per a la darrera ofensiva de l’exèrcit dit nacional contra Catalunya el desembre de 1938. Però també se l’ha considerat un símbol de la darrera gran ofensiva republicana, que creuà l’Ebre el 25 de juliol de 1938, aturà la progressió de l’exèrcit enemic vers València, però va ser detinguda per un contraatac.
Els republicans, amb tropes de les millors però també amb la lleva del biberó (17-18 anys), hagueren de passar a la defensiva a les serres de Pàndols i de Cavalls amb l’Ebre a l’esquena. Davant la superioritat numèrica i d’armament de l’enemic, els republicans van haver de creuar el riu vers les posicions inicials el 16 de novembre. Els nacionals tingueren 6.100 morts i els republicans 7.150, després de 115 dies de combat. Esgotades les darreres reserves humanes i materials de Catalunya, la República restà sentenciada internacionalment.
El monument costà tres milions i mig de pessetes de l’època, aportats per la Diputació, els ajuntaments i altres col·lectius de la província en temps de la campanya «Veinticinco años de paz». L’autor, Lluís Maria Saumells, era director de l’Escola Taller d’Art de la Diputació de Tarragona. Erigit el monument amb la intenció d’exaltar la victòria franquista i commemorar el 25è aniversari de la batalla, la polèmica per a enderrocar-lo ha continuat en base a la llei de memòria històrica de 2007. Però l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona han declarat que, un cop retirats alguns dels símbols i dedicatòries més franquistes, el monument pot ser considerat com un homenatge als morts dels dos bàndols i ha estat declarat bé integrant del patrimoni cultural de Catalunya.
El 29 de maig de 2016, l'Ajuntament de Tortosa convocà una consulta popular per decidir si s'havia de retirar el monument o mantenir-lo i reinterpretar-lo. Amb una participació del 29,73%, guanyà l'opció de mantenir-lo i reinterpretar-lo amb un 68,70% dels vots, mentre que l'opció del retirar-lo n'aconseguí el 31,25 %.


Font: Museu de les Terres de l'Ebre. Tortosa
Expedient Cpf. núm. 456 (1964) de l’Arxiu Històric de la Diputació de Tarragona, obres públiques.
SÁNCHEZ CERVELLÓ, Josep; CLUA, Pere. La Batalla de l’Ebre, un riu de sang. Espais de la Batalla de l’Ebre, Gandesa 2005.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal