PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A mossèn Domingo Sol

©Museu de les Terres de l'Ebre. Tortosa

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tortosa
comarca: Baix Ebre
Situació: Plaça de mossèn Sol
Tipus: Escultura
Autor: Ángel Acosta Martín 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local i espanyol

Inauguració: 1912 [1989]

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 300 cm

Descripció: Damunt un basament prismàtic de pedra, l’escultura de bronze de mossèn Sol, amb els braços oberts.

Comentari: Domingo Sol (Tortosa 1836-1909) fundà el 1883 la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans per a formar seminaristes pobres, començà per obrir Col·legi de Sant Josep a Tortosa per a 24 seminaristes pobres, convertit en un centre per a 300 seminaristes el 1879. Obrí altres centres a Espanya i el Pontifizio Collegio Spagnolo a Roma el 1892. La formació de futurs sacerdots va ser la tasca de la germandat que creà. Fou beatificat el 1987.
En morir Manuel Domingo Sol, el 1909, es va acordar erigir-li un monument. El projecte s'encomanà a l'escultor tortosí de més prestigi del moment, Agustí Querol. La dissort va fer que aquell any fos també el de la seva mort. Van ser els seus deixebles els encarregats de portar a terme el monument. Sembla, tot i que respecte a l'autoria de l'estàtua de bronze hi ha una certa confusió, que el màxim responsable en fou Víctor Cerveto. El basament de pedra, però, fou obra de José Casán, un altre deixeble avantatjat del taller de Querol. El monument a mossèn Sol, que encara no era beat, va ser inaugurat el 28 d'abril de 1912.
Una manifestació de suport al règim republicà com a resposta a l'intent de cop d'estat a Madrid i Sevilla, l'agost de 1932, va derivar en aldarulls incontrolats, durant els quals es va enderrocar l'estàtua del bisbe Ros de Medrano de la plaça Alfons XII i a punt va estar de córrer la mateixa sort la de mossèn Sol, que era de bronze. En darrera instància, el mateix alcalde Benet va evitar-ne l'enderrocament. Dies després, per estalviar perjudicis majors l'estàtua es va traslladar al claustre de la Catedral, on restà fins que va ser fosa , durant la Guerra Civil, per obtenir material bèl·lic.
El monument actual fou erigit el 1989.


Font: Museu de les Terres de l'Ebre. Tortosa
VIDAL, Jacobo; CURTO, Albert. Patrimoni al rebost. La Veu de l'Ebre, Tarragona 2004.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal