PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A la batalla de l’Ebre

©Memorial Democràtic. Cens de simbologia franquista de Catalunya

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Gandesa
comarca: Terra Alta
Situació: Coll del Moro
Tipus: Estructura Arquitectònica

Commemoració:
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1953

Materials: Pedra
Dimensions: 400 cm

Inscripció: La provincia de Tarragona al Caudillo de España, Francisco Franco Bahamonde. Generalísimo de los Ejércitos, que dirigió desde este lugar la gran batalla del Ebro. 2 de septiembre de 1938 - 2 de septiembre de 1953

Descripció: Mirador amb esglaons i barana de pedra amb un monòlit. L’estat de conservació del monument és molt dolent, i en un moment indeterminat es tragué la placa amb la inscripció. Gravat al monòlit encara s’hi pot veure l’escut de l’Espanya franquista, l’escut de la Diputació de Tarragona i el jou i les fletxes. Actualment es troba ple de pintades independentistes, feixistes i contra la independència de Catalunya.

Comentari: El 1953 la Diputació de Tarragona, al costat mateix de la N-420, erigí aquest monument en honor del general Franco, que dirigí des d’aquest indret la batalla de l’Ebre, una de les més cruentes de la Guerra Civil (juliol-novembre de 1938). Des d’aquest lloc es divisen les serres de Cavalls i de Pàndols des d’on les tropes republicanes tractaren d’aturar la contraofensiva franquista, que parà l’ofensiva republicana, que no aconseguí prendre Gandesa. Molt a prop hi ha un dels jaciments ibèrics més interessants de la Península.


Font: Ruta de la Pau. Els espais de la batalla de l’Ebre.
Memorial Democràtic. Cens de simbologia franquista de Catalunya. Recurs d'Internet.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal