PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A la llengua aranesa

©

©Wikimedia Commons. Autor: Jordiferrer.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Vielha e Mijaran
comarca: Vall d'Aran
Situació: Plaça deth Conselh
Tipus: Escultura
Autor: André Ricard Sala 

Commemoració:
Altres
Identitat local

Inauguració: 2008

Materials: Pedra, acer
Dimensions: 600 cm

Inscripció: ARAN PER SA LENGUA
ESCULTURA AUMENATGE ARA LENGUA E CULTURA ARANESA / PROJECTE:LENGUA VIUA / DESSENH: ANDRÉ RICARD SALA / "ERA ESCULTURA EI COMPAUSADA DE SIES LABADES QUE REPRESENTEN ES SIES TERÇONS / ERA DIVISION ADMINISTRATIUA TRADICIONAU DERA VAL D’ARAN JUNHUDES EN NAUTADA / PERA CROTZ OCCITANA ENTÀ SIMBOLIZAR ERA APERTENÉNÇA LINGÜISTICA DER ARANÉS". / AQUESTA OBRA A ESTAT FINANÇADA EN UNA MÀGER PART/ TAMB APÒRTS POPULARS E TAMB ETH SUPORT DE: / CONSELH GENERAU D’ARAN / DIPUTACIÓ DE LLEIDA / ERIASA / FUNDACIÓN ENDESA / FUNDACIÓ JESÚS SERRA / LA CAIXA / PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI. / OCTOBRE 2008

Descripció: Sis paral·lelepípedes, més estrets en la seva part alta, formen un conjunt estelat amb els noms dels terçons tradicionals de la Vall d’Aran (Castièro, Arties e Garòs, Pujòlo, Quatre-Locs, Lairissa i Marcatosa) i porten retallada a la part alta la creu occitana. L’escultura es troba damunt un suport en forma de piràmide truncada amb les inscripcions abans esmentades i l’escut de la Vall d’Aran.

Comentari: El col·lectiu Lengua Viua, promotor de la conservació de la llengua aranesa, emparentada amb la variant gascona de la llengua occitana, promogué l’erecció d’aquest monument a l’idioma que identifica la Vall d’Aran. Pressupostat en cent mil euros, es començà per fer 300 reproduccions de la maqueta de 20 cm d’alçada, que foren venudes a 60 euros. Finalment fou decisiva la contribució de les corporacions públiques i privades que es troben indicades al peu del monument.


Font: ESCALA LARA, Lissa. «Lengua Viua». Terra Aranesa, segona època, núm. 8, 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal