PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Josep Moragues

©Flickr. Autor: Jose Alejandro de la Orden.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Pobla de Segur, la
comarca: Pallars Jussà
Situació: Carrer Bellavia (Jardins de l’Ajuntament)
Tipus: Escultura

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1998

Materials: Bronze, pedra, marbre, ferro
Dimensions: 400 x 200 x 300 cm

Inscripció: Als peus del monument: Al·legoria de la / DIADA NACIONAL DE CATALUNYA / en homenatge al General patriota / JOSEP MORAGUES I MAS.
A un lateral del monument: Aquest monument, obra de l’escultor Antoni Borrell i Pujol, / ha estat inaugurat el 6 de setembre de 1998 pel / Il·lm. Sr. Alcalde Narcís Balagué i Bosch.

Descripció: El bust del general Moragues, idèntic al del monument de Sort, surt d’un alt embolcall blanc, damunt d’un pedestal de pedra i als seus peus una figura femenina, mig nua i mig jacent, que simbolitza la pàtria catalana, porta a la mà dreta unes cadenes de bronze i a l’esquerra una espasa de bronze que aixeca vers el bust del general amb l’empunyadura en alt oferint-la al militar homenatjat.

Comentari: El general Josep Moragues (Sant Hilari Sacalm 1669-Barcelona 1715) va lluitar contra les tropes borbòniques durant la guerra de Successió, va defensar i va haver de retre la fortalesa de Castellciutat, a la Seu d’Urgell, però es reincorporà a la lluita i, fet presoner a Barcelona quan volia anar a Menorca, a mans dels anglesos fou detingut i executat. La Pobla de Segur, per la seva població i en no ser capital comarcal, restaria fora d’aquesta base de dades, però l’envergadura d’aquest monument, juntament amb la del dedicat als raiers, en justifiquen la seva inclusió.


Font: Arxiu Comarcal de Pallars Jussà

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal