PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Ramon Arqués i Arrufat

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Borges Blanques, les
comarca: Garrigues
Situació: Plaça de Ramon Arqués i Arrufat
Tipus: Monòlit

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local

Inauguració: 2012

Materials: Pedra, metall
Dimensions: 160 x 90 x 104 cm

Inscripció: LES BORGES / BLANQUES / A / RAMON ARQUÉS / 1874-1956

Descripció: El monument consta de dos peces: un monòlit de pedra amb la inscripció i un bust metàl·lic, que actualment no està col·locat. El bust s’ajusta gairebé a mesures naturals i s’elaborà a partir de fotografies del personatge. L’estil és realista i figuratiu, amb la voluntat d’ajustar-se al màxim al retrat fidel del personatge. La figura està vestida amb una corbata, una camisa, una armilla i una americana, tal i com solia fer-ho en vida. La mirada és frontal, amb un lleuger somriure als llavis, en actitud serena i amable.

Comentari: Ramon Arqués i Arrufat (1874-1956) va un ser notari de les Borges Blanques i una figura destacada del dret el qual va ajudar a molta gent necessitada en un moments polítics de difícil convivència. Fou també l’impulsor de la presència dels caputxins a la ciutat, que van començar la tasca escolar al curs 1920 i va ser precisament ell qui va cedir el terreny i qui es va fer càrrec de les despeses en l’inici de l’activitat docent del centre escolar. Dedicació especial tingué també amb el Sindicat Agrícola de les Borges Blanques i com a continuadora d’aquesta entitat la Cooperativa del Camp de Sant Isidre.
Actualment el monument està incomplert a l’espera que el consistori reinstal·li el bust de Ramon Arqués i Arrufat a la plaça que duu el mateix nom, just al costat de la de la Font del Mil·lenari. Les obres de construcció de l’Espai Macià van obligar a retirar-lo del seu lloc original, a la mateixa plaça.


Font: Secció de Cultura de l’Ajuntament de les Borges Blanques
Centre d'Estudis de les Garrigues

Amb la col·laboració de: Montse Esteller
Lis Solé

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal