PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Josep Arrufat i Giné

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Borges Blanques, les
comarca: Garrigues
Situació: Passeig del Terrall
Tipus: Monòlit

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local

Inauguració: 2006

Materials: Pedra, ceràmica
Dimensions: 230 x 80 x 76 cm

Inscripció: Els Amics del Terrall / en record del batlle, / Josep Arrufat i Giné, / que l’any 1863 signà l’acord / municipal per arranjar la bassa / i convertir-la en el Passeig del Terrall. / Primer de Maig de 2006

Descripció: Monòlit de pedra rectangular rematat per una forma piramidal, similar a un petit obelisc. Es recolza a sobre d’un segon bloc de pedra que li fa de base, de forma quadrada. A la part frontal hi ha una placa de ceràmica amb la representació d’una fulla de plataner, en record dels arbres que hi ha a l’indret, i a la part inferior, la placa commemorativa, també de ceràmica.

Comentari: L’Associació Amics del Terrall, fundada el 1959, es fixà com a objectius la difusió de la cultura catalana a Les Borges Blanques, així com la transformació i conservació dels jardins del Terrall i agrupar en nom de l’Associació el major nombre possible de borgencs d’ací i de fora. L’1 de maig de 2006, en el marc de la III Festa Major del Terrall, l’entitat va homenatjar l’alcalde Josep Arrufat i Giné. Aquest batlle junt amb la resta del consistori l’1 de febrer de 1863 va acordar de transformar la bassa en un passeig. La primera plantada d’arbres sembla que es va dur a terme amb posterioritat, entre els anys 1884 i 1894. La decisió d’acotar un parc urbà devia ser insòlita en ple segle XIX i demostra una visió de futur excepcional. El «pulmó verd» de les Borges, com se l’ha anomenat en alguna ocasió perquè allò que el singularitza i el fa únic és l’enorme vitalitat que aporta i la gran admiració que rep de tota la ciutadania.
Aquest monument aprofita l’estructura d’un altre de l’any 1993 dedicat a la figura del president Francesc Macià.


Font: Secció de Cultura de l’Ajuntament de les Borges Blanques
Centre d'Estudis de les Garrigues

Amb la col·laboració de: Montse Esteller
Lis Solé

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal