PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Francesc Macià

© Panoramio. Autor: Sara6.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Borges Blanques, les
comarca: Garrigues
Situació: Plaça de Ramon Arqués (entrada a l’Espai Macià)
Tipus: Escultura
Autor: Lourdes Umérez 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 2006

Materials: Bronze, acer corten
Dimensions: 200 x 74 x 65 cm

Inscripció: EL POBLE AL PRESIDENT / FRANCESC MACIÀ / I ALS PATRIOTES QUE ANHELEN / UNA CATALUNYA SOBIRANA. / ABRIL, 2006

Descripció: Representació realista de Francesc Macià en actitud de caminar i amb el barret a la mà dreta, sobre un pedestal baix d’acer corten, que té la inscripció.

Comentari: Aquest monument es trobava inicialment al mig d’un espai d’aigua al Terrall, però el 2011 fou traslladada davant l’entrada de l’Espai Macià, que fou creat especialment per a ser ubicat a la localitat i esdevenir-ne un símbol. Aquest nou equipament obert al públic el 14 d’abril de 2011, és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià el qual mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a la figura del que fou diputat per les Borges Blanques al Congrés espanyol entre 1907 -després de deixar la carrera militar en identificar-se amb la Solidaritat Catalana després dels fets del Cu-cut- fins al 1923. Després de proclamar la República Catalana el 14 d’abril de 1931, acceptà convertir-se en President de la Generalitat i fou diputat per la circumscripció de Lleida fins a la seva mort a finals de 1933.
Convé destacar que encara que Macià no havia nascut a les Borges Blanques, els seus pares eren originaris d’aquest municipi de manera que ell hi mantingué des de sempre una estreta relació.
Antigament el Passeig del Terrall de la localitat havia acollit un monòlit de pedra que contenia una placa commemorativa en honor al president i que fou substituït per un altre que es conserva actualment en honor a Ramon Arqués.
L’erecció del monument sorgí arran d’una col·lecta veïnal induïda pel mateix consistori municipal. Així a l’any 2000 es posà en marxa una campanya ciutadana de recollida de donacions per part dels veïns de les Borges Blanques que tingué com a resultat una recaptació total de 6.000 euros, destinats a encarregar la construcció del monument, pressupostat en 24.000 euros.
El monument a Macià és el lloc on es celebra la diada de l’Onze de Setembre a les Borges Blanques amb una ofrena floral i molt especialment el monument centra els actes d’aniversari de la mort del president cada 25 de desembre.


Font: Secció de Cultura de l’Ajuntament de les Borges Blanques
Centre d'Estudis de les Garrigues

Amb la col·laboració de: Montse Esteller
Lis Solé

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal