PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Lluís Companys

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Borges Blanques, les
comarca: Garrigues
Situació: Plaça de la Llibertat
Tipus: Escultura
Autor: Joan Pujol Torres 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1991

Materials: Formigó
Dimensions: 345 x 128 x 108 cm

Inscripció: "TORNAREM A LLUITAR , / TORNAREM A SOFRIR, / I TORNAREM A VÈNCER" / LES BORGES BLANQUES / A LLUÍS COMPANYS / ABRIL 1991

Descripció: El monument consta de diverses parts diferenciades: una figura principal que subjecta amb el braç enlaire un colom, una segona figura de mida més petita (un infant), un tercer personatge adult (potser una dona), una roda de camp i un gos. Els tres personatges simbolitzen la unitat familiar, el pare, la mare i el fill, en un cant simbòlic a la llibertat, una al·legoria a l’esperança en temps d’opressió, etc. La roda de camp i el gos complementen el significat d’unió familiar, treball, esforç, vida rural, etc. En aquest sentit llegim el colom que subjecta el personatge principal, i que esdevé l’element més enlairat de tota la composició. El colom corona tota l’escultura, n’és el triomfador, simbolitzant l’esperança que sempre acaba vencent i superant totes les adversitats i assolint la pau. La roda de camp simbolitza també la roda del destí a la qual ens hem d’enfrontar totes les persones al llarg de la vida.

Comentari: Lluís Companys, que va ser president de la Generalitat de Catalunya entre el 1934 i el 1940, fou afusellat pels franquistes a dos quarts de set de la matinada al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, a Barcelona, quan tenia 58 anys.
El municipi de Les Borges Blanques commemora anualment des de 1995 la seva mort amb un acte en memòria del president màrtir amb una ofrena floral i uns parlaments.


Font: Secció de Cultura de l’Ajuntament de les Borges Blanques
Centre d'Estudis de les Garrigues

Amb la col·laboració de: Montse Esteller
Lis Solé

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal