PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A la sardana

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

©Centre d'Estudis de les Garrigues

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Borges Blanques, les
comarca: Garrigues
Situació: Passeig del Terrall
Tipus: Escultura
Autor: Víctor Pallarès 

Commemoració:
Costums i folklore
Esdeveniment local i català

Inauguració: 1980

Materials: Pedra
Dimensions: 380 x 200 x 368

Inscripció: LES BORGES BLANQUES / CIUTAT PUBILLA / 1980

Descripció: El monument consta d’un bloc de pedra natural de les Garrigues que exerceix de base o pedestal. Tota la superfície de la pedra està esculpida a base de línies que en ressegueixen les quatre cares. A sobre hi trobem una flor també esculpida amb la mateixa pedra la qual amb els seus pètals representa una colla de sardanistes en plena dansa. Al bell mig una parella també de dansaires. En un dels laterals del monument (una de les dues parts més estretes) hi trobem la inscripció gravada a la pedra juntament amb dos escuts: el de les Borges i el de Catalunya. En la part frontal (una de les dues parts més amples) hi ha un altre gravat: dos arbres simbolitzant el Terrall, és a dir, espai en el que està ubicat el monument.

Comentari: Monument que recorda que les Borges Blanques va ser Ciutat Pubilla de la Sardana el 1980. La Ciutat Pubilla de la Sardana és un municipi al qual se li han reconegut els seus mèrits i la seva tasca del foment i difusió de la sardana, i que es constitueix anualment en la capital de la Diada de la Sardana. Aquesta festa la va instituir l'Obra del Ballet Popular l'any 1960. El foment de la sardana, tal com l'entenia l'Obra del Ballet Popular, tenia aleshores una dimensió patriòtica que amb el temps, i especialment a causa de l'adveniment de la democràcia i la recuperació de les institucions nacionals, s'ha convertit en més festiva en els darrers anys. Des de 1988 també se celebra un aplec de nivell internacional a una altra localitat de fora de Catalunya a part de la designada "Ciutat Pubilla".
Entre els trets característics de cada proclamació, n'hi ha uns quants que han esdevingut consuetudinàriament i que s'han anat repetint cada any, entre els quals la erecció d’un monument representatiu n’és un.
A les Borges Blanques la lliçó magistral va correspondre a Jaume Segarra, personatge rellevant de la localitat el qual s’encarregà de fer un estudi de la sardana.
El Missatge al món sardanista que consisteix en un comentari de com entén la sardana i com la transmet va anar a càrrec de Jaume Oró; el compositor Lluís Lloansí va dur a terme la Sardana del Pubillatge, mentre que la medalla al mèrit sardanista va recaure en Salvador Daroca


Font: Secció de Cultura de l’Ajuntament de les Borges Blanques
Centre d'Estudis de les Garrigues

Amb la col·laboració de: Montse Esteller
Lis Solé

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal