PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Al músic Ramon Carnicer

©Museu Comarcal de l'Urgell

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tàrrega
comarca: Urgell
Situació: Parc de Sant Eloi
Tipus: Estructura Arquitectònica + Relleu
Autor: Josep Castellana i Sangrà 

Commemoració:
Personalitat catalana reconeguda internacionalment

Inauguració: 1994

Materials: Pedra, formigó, marbre, ferro
Dimensions: 500 x 1200 x 50 cm

Inscripció: Ramon Carnicer Batlle, músic, director de teatre d’òpera i mestre de composició, nascut a Tàrrega l’any 1769. Autor de la missa de Glòria, del Glòria de les completes i dels goigs de les santes Espines, obres molt populars i conegudes a la nostra ciutat, entre les seves composicions hi ha una gran simfonia en Re i l’himne nacional de Xile.
El conjunt escultòric que corona aquest finestral formava part d’una arcada que en honor a Ramon Carnicer, forma part de la façana del Teatre Reial de Madrid.
En ser enderrocat aquest teatre, el Sr. Àngel Oliveras i Guart, va fer portar les escultures al Parc de Sant Eloi. Amb aquestes peces l’any 1994, s’ha bastit aquest monument que la ciutat de Tàrrega dedica a tots els nostres músics i cantaires del passat, present i futur.

Descripció: Construcció de formigó i ferro, que recorda tres arcades, amb la central convertida en una mena de cercle. Sobre la part superior del cercle central, hi ha uns relleus de pedra que representen dos àngels sostenint el nom del músic Ramon Carnicer i que formaven part de la façana del Teatro Real de Madrid. Foren duts a Tàrrega, gràcies a les gestions del Sr. Àngel Oliveras, pintor i activista cultural, fill de la ciutat.

Comentari: És el segon monument dedicat al músic a la ciutat.


Font: TOUS I SANABRA, Joan. El llibre de la Serra de Sant Eloi de Tàrrega. Ajuntament de Tàrrega-Museu Comarcal Tàrrega, 1990.
Història Gràfica de Tàrrega. El segle de la modernització (1890-1997). Ajuntament de Tàrrega, 1997.
Museu Comarcal de l’Urgell

Amb la col·laboració de: Glòria Coma

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal