PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als castellers

© Panoramio. Autor: Pedro Salcedo i Vaz.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Vendrell, el
comarca: Baix Penedès
Situació: Avinguda de Jaume Carner
Tipus: Escultura
Autor: Josep Cañas i Cañas 

Commemoració:
Costums i folklore

Inauguració: 1969 [1976]

Materials: Pedra
Dimensions: 1000 cm

Inscripció: La xarxa d’arrels el tronc viril sosté / i al cim l’infant, esperança d’un demà. / Per l’ànsia de germanor que’l poble té, / força, seny i equilibri s’han dat la mà. / Josep Cañas

Descripció: Representa de forma realista un castell, concretament el quatre de vuit, on els castellers, especialment robustos, donen una gran sensació d’equilibri i força, a més de ser més grans del normal. Situat damunt una base de formigó amb unes escaletes. Compost de diversos blocs de pedra.

Comentari: Aquesta obra va ser col·locada en dos moments diferents (la part baixa el 1969 i la resta el 1976) al costat de la carretera N-340 al Francàs, però fou traslladada el 1996 al seu emplaçament actual. Josep Cañas va néixer a Banyeres del Penedès però va viure i morir al municipi el 2001. Cañas és també autor del monument als castellers a Vilafranca del Penedès. El projecte fou un conveni que va signar l’autor amb l’Ajuntament del Vendrell i amb la col·laboració dels Amics de l’UNESCO per a portar a terme aquest monument, pel qual va necessitar 200 tones de pedra. L’escultura es va fer en dues fases. La primera fase del monument es va inaugurar el 1969 i consistia en la pinya i els segons fins la faixa. Passaren uns anys sense avançar i finalment la totalitat de l’obra tal i com avui la podem veure, va restar acabada el 1976. Es va inaugurar el 12 d’octubre de 1976, dins dels actes de celebració del 50è aniversari de la colla castellera els Nens del Vendrell.



 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal