PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Monòlit de Sant Pere de Romaguera

©Centre d'Estudis Canetencs

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Canet de Mar
comarca: Maresme
Situació: Turonet de l'Aubó - Sant Pere de Romaguera
Tipus: Monòlit

Commemoració:
Altres
Identitat local

Inauguració: 1987

Materials: Pedra
Dimensions: 150 x 120 x 100 cm

Inscripció: ANTIC LLOC / DE / ST. PERE DE / ROMAGUERA / ABRIL - 1987

Descripció: Monòlit irregular de granit, de forma arrodonina amb una cara plana on s’hi aprecia l’inscripció.

Comentari: Està situat al turonet de l'Aubó, al començament del rial de l’Aubó, a pocs metres per damunt del castell de Santa Florentina. Des del llit de la riera que passa pel seu contorn immediat es pot apreciar l’element enmig d’alguns arbres.
Promogut per l’Ajuntament, en concret pel mateix alcalde, el Sr. Antoni Cruanyes Becana, fou col·locat a l'indret on es deia que s’ubicava la primera capella que existí en l’actual terme de Canet de Mar. Dita capella s’anomenava inicialment Sant Pere de Canet i amb els anys quan deixà d’utilitzar-se passà a anomenar-se Sant Pere de Romaguera.
Segons algun pergamí de l’època, la capella ja es trobaria construïda en el segle X, sofrint modificacions, canvis de nom i finalment la reutilització dels seus materials per a altres elements constructius fins ben entrat el segle XX.
Quan es col·locà el monòlit no es podia assegurar que aquell indret fos el lloc precís on es trobava la capella, sols recolzat per història verbal d’alguns canetencs. Actualment, després d’una primera prospecció arqueològica, realitzada pel Centre d’Estudis Canetencs a finals de l’any 2012, ja es pot assegurar, conseqüència de la descoberta de restes relacionades amb els fonaments de la capella, que el lloc precís de situació no distava de 10 metres del contorn del monòlit.
El Centre d’Estudis Canetencs té en projecció realitzar en els propers anys les prospeccions necessàries per tal de poder mostrar i identificar les dimensions precises i elements relacionats amb la capella de Sant Pere de Romaguera.


Font: Centre d'Estudis Canetencs
Amb la col·laboració de: Sergi Alcalde, Carles Sàiz

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal