PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Monument als caiguts

©Centre d'Estudis Canetencs

©Centre d'Estudis Canetencs

©Centre d'Estudis Canetencs

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Canet de Mar
comarca: Maresme
Situació: Cementiri municipal
Tipus: Monòlit
Autor: Josep Cabruja Criazola 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1940 [1977]

Materials: Pedra
Dimensions: 350 x 200 x 50 cm

Descripció: Monument de base quadrada que redueix la seva secció a mesura que s’alça. En el punt on la secció és la menor s’alça un obelisc amb unes creus remarcades en la seva part més baixa. En origen a cada costat de l'obelisc hi havia el símbol falangista del jou i les fletxes i una inscripció a la part baixa amb els noms de les persones canetenques mortes en el front nacional i reraguarda republicana.

Comentari: Inicialment i durant el franquisme el monument era situat a la «Plaza de los Caídos», actual plaça del Venerable Gabriel Macià. Des de 1977 és ubicat al Cementiri Municipal de Canet de Mar.
Quan era al seu emplaçament original, el monument estava emplaçat dins un espai rectangular, amb unes esferes a cada aresta, decorat amb un dibuix emplafonat d’estil barroc realitzat amb tessel·les de marbre blanc i pissarra.
Després de les eleccions democràtiques de 1977, l’Ajuntament decidí traslladar-lo al cementiri municipal. Se li van extreure les lloses amb els noms i la zona decorativa emplafonada, així com els símbols feixistes, intentant reconvertir el monument a tots els caiguts. Les mencionades lloses amb els noms foren enterrades en els nous fonaments del monument.


Font: Centre d'Estudis Canetencs
Amb la col·laboració de: Sergi Alcalde, Carles Sàiz

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal