PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A la II República

© Bloc d'Andreu Salillas

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Cerdanyola del Vallès
comarca: Vallès Occidental
Situació: Plaça de Sant Ramon
Tipus: Escultura
Autor: Salvador Mañosa i Jané  Josep Viladomat i Massanas 

Commemoració:
Esdeveniment local i espanyol
Institució

Inauguració: 2011

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 690 x 200 x 150 cm

Descripció: Escultura de bronze inspirada en la de Josep Viladomat que hi ha a la plaça Llucmajor de Barcelona, realitzada per Salvador Mañosa, que representa una dona nua amb el braç esquerre alçat sostenint un ram de llorer. La peça està sobre uns blocs de pedra recuperats del monument a la República de 1931 que no es va arribar a construir mai.

Comentari: En el 80 aniversari de la proclamació de la Segona República es va erigir aquest monument que aprofitava els blocs de pedra que s’havien començat a treballar per a erigir un monument a la República l’any 1931. L’autor del projecte de 1931 era Josep Viladomat, el qual anys més tard faria l’escultura a la República que decorava el monument a la confluència del Passeig de Gràcia amb l’Avinguda Diagonal de Barcelona, i que amb l’adveniment del franquisme fou retirat. Avui aquesta escultura es pot contemplar en el monument a la República que hi ha a la plaça Llucmajor de Barcelona.
Es va considerar oportú, que s’aprofitessin els blocs de pedra del monument de Viladomat i que un escultor cerdanyolenc, Salvador Mañosa, realitzés l’escultura a la República inspirant-se en aquella que va realitzar Viladomat.


Font: ANDRINO MUÑOZ, Miguel. La escultura urbana como nexo de convivencia: identidad y reflejo del lugar en el área del Vallès. Tesi doctoral inèdita, Universitat de Barcelona, 2011.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal