PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Lluís Companys

© Wikimedia Commons. Autor: Toniher.

© Panoramio. Autor: KLUNY.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Cerdanyola del Vallès
comarca: Vallès Occidental
Situació: Plaça de l’Estatut
Tipus: Escultura
Autor: Salvador Mañosa i Jané 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1994

Materials: Acer corten, acer inoxidable, mosaic
Dimensions: 1500 x 1100 x 1200 cm

Inscripció: CERDANYOLA / AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT / DE CATALUNYA / LLUÍS COMPANYS I JOVER / 21 DE JUNY DE 1882 / 15 D’OCTUBRE DE 1940

Descripció: Es un monument de grans dimensions situat a la rotonda de la plaça de l’Estatut. Té la forma d’una gran C majúscula recargolada sobre ella mateixa de secció quadrada. En l’extrem superior hi ha quatre barres ondulades que volen representar la senyera onejant al vent. En l’extrem inferior hi ha la inscripció, dividida en dues parts per un retrat de Lluís Companys.

Comentari: El monument ha esdevingut un símbol de la població i és conegut també com «la C de Cerdanyola». De fet la forma de l’escultura pot ser interpretada tant com Companys, Cerdanyola o Catalunya. La forma del monument vol representar també els últims moments de la vida de Companys: reposa sobre un sòcol de color terra, en record del terra que van trepitjar els seus peus descalços abans de ser afusellat, i la forma recargolada de la C vol representar els seus genolls després de rebre les bales.


Font: ANDRINO MUÑOZ, Miguel. La escultura urbana como nexo de convivencia: identidad y reflejo del lugar en el área del Vallès. Tesi doctoral inèdita, Universitat de Barcelona, 2011.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal