PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Gaspar de Portolà

© Panoramio. Autor: Yeagov.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Balaguer
comarca: Noguera
Situació: Passeig de l’Estació
Tipus: Escultura

Commemoració:
Personalitat catalana reconeguda internacionalment

Inauguració: 1970?

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 450 cm

Inscripció: CAPTAIN DON GASPAR DE PORTOLÁ, BORN IN / BALAGUER, DISCOVERER OF THE BAY OF SAN / FRANCISCO AND FOUNDER OF THE TOWNS OF / SAN DIEGO AND MONTEREY, CALIFORNIA / PRESENTED BY THE PEOPLE OF CALIFORNIA ON THE OC/CASION OF THE CELEBRATION OF THEIR BICENTENNIAL. / AL CAPITAN DON GASPAR DE PORTOLÁ, NACIDO / EN BALAGUER, DESCUBRIDOR DE LA BAHIA DE / SAN FRANCISCO Y FUNDADOR DE LOS PUEBLOS / DE SAN DIEGO Y MONTERREY, CALIFORNIA. / OBSEQUIO DEL PUEBLO CALIFORNIANO, CON MOTIVO DE / LA CELEBRACIÓN DE SU BICENTENARIO / 1969-1970

Descripció: Escultura verista i imaginària de Gaspar de Portolà amb tricorni, bigoti, uniforme del segle XVIII i espasa.

Comentari: Gaspar de Portolà nasqué a Os de Balaguer el 1716 i morí a la ciutat de Lleida el 1786. Després d’haver comandat l’expedició que explorà Califòrnia entre 1767 i 1770, prengué possessió del territori per a la corona espanyola. En morir deixà tres cent mil reals per a construir un hospici per a orfes, on ara es troba la Diputació de Lleida.


Font: BONEU, Fernando. Gaspar de Portolà, descubridor y primer gobernador de California. Diputació de Lleida 1986.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal